Основателят на фалиралата борса за криптовалути FTX не се призна за

...
Основателят на фалиралата борса за криптовалути FTX не се призна за
Коментари Харесай

Основателят на FTX не се призна за виновен

Основателят на банкрутиралата борса за криптовалути FTX  не се призна за отговорен на първото чуване пред американски съд, както се очакваше. Американските управляващи упрекват Сам Банкман-Фрийд в  " машинация в епични размери " и пране на пари. Те също по този начин настояват, че е нарушил законите за партийните дарения с многомилионните си вноски за кандидатурата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и неговите демократи, предава Ройтерс.

Припомняме, че предлаганите от FTX сметки за криптовалута не е трябвало да се продават в Съединени американски щати заради липса на лиценз, какъвто е и казусът с бг криптоимперията NEXO . След делата на 8 щата и групов иск на група подведени еврейски вложители в Съединени американски щати, към този момент второ дело тече в Лондон против офшорната криптобанка с български притежатели NEXO за най-малко 59, 2 милиона $, само че могат да доближат 126 млн. $, колкото в действителност са всички поверени от вложителите средства.

Банкман-Фрийд се яви в Окръжния съд на Съединени американски щати в Ню Йорк със наследник костюм, бяла риза и синя вратовръзка и седна на масата на отбраната сред юристите си Марк Коен и Кристиан Евърдел. Окръжният арбитър на Съединени американски щати Люис Каплан дефинира датата на правосъдния развой за 2 октомври, откакто американските прокурори обявиха, че чакат да показват всички доказателства по делото през идващите четири седмици.

Непризнаването на виновност беше предстоящо, като то печели на 30-годишния Банкман-Фрийд повече време, настояват правни специалисти. Така той ще получи по-добра визия за доказателствата, които прокурорите имат против него, и ще възнамерява идващия си ход. Стъпката слага делото на пътя на дълъг правосъден развой, който може да продължи най-малко четири седмици.

Банкман-Фрийд излезе от черен джип и се впусна в навалица от фотографи и телевизионни екипи във вторник, преди плануваното за 14 ч. локално време чуване в Ню Йорк. През декември американските прокурори в Манхатън внесоха осем наказателни обвинявания против него, в това число за машинация и нарушавания при финансирането на предизборни акции.

Ако бъде приет за отговорен, той е застрашен от до 115 години затвор. Отвъд този процес клиентите на FTX желаят да подадат групов иск. Пуснатият под гаранция от 250 млн. $ Банкман-Фрийд към този момент не би трябвало да влиза в пандиза, но не може да напуска дома на родителите си. А по-рано двама топ мениджъри на FTX се признаха за отговорни.

След слуховете за нередности и избавяне от страна на съперника Binance вложителите изтеглиха всеобщо пари от FTX през ноември 2022 година След това криптоборсата подаде молба за отбрана от кредитори. Според вътрешни източници Банкман-Фрийд тайно е трансферирал 10 милиарда $ от средствата на клиентите на FTX на Alameda. Той признава, че е позволил неточности, само че отхвърля обвиняванията в престъпни действия.

Синдикът на FTX Джон Рей обясни неуспеха на криптоборсата с обстоятелството, че " доста дребна група от извънредно неопитни и необразовани хора " е взимала всички значими решения в компанията. " Никога в кариерата си не съм виждал подобен неуспех на корпоративния надзор на всички равнища в една организация - от неналичието на финансови доклади до цялостната липса на какъвто и да е вътрешен надзор или ръководство ", съобщи той по време на чуване в Конгреса на Съединени американски щати.

 Снимка: Bloomberg

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР